V deželi Vikingov VIII



Preden se podam naprej na naše dogodivščine, lahko rečem besedo ali dve o Lofotih. Kadar mi po podstrešju rogovili Metallica s svojim Enter Sandman, si ob besedah »take my hand, we're off to never never land«  vedno predstavljam kakšno od oprijemljivih lokacij. No, Lofoti so ena od teh lokacij. 
Več o otočju je zapisanega na Wiki linku, na katerem ne spreglejte dodatnih povezav, ki vas odpeljejo naprej na strani, ki vas bodo konkretno zdražile, če ste vsaj malo dovzetni za tovrstne dražljaje.

Zdaj sem si jih končno privoščila in z lahkoto lahko rečem, da si jih bom še. Ob načrtovanju dopusta je bilo aktivnosti, ki smo si jih želeli privoščiti na otočju, bistveno več kot časa, v katerega bi lahko vse skupaj stlačili. Po tem, kar smo videli in si privoščili na tem odklopu, lahko povem, da me je najbolj prevzela Moskenesøya – otok, na katerem smo se izkrcali s trajekta in leži na zahodni strani otočja. Zakaj? Hm, ker je najmanj razvit, najmanj obljuden, najbolj markantno gorat … Mogoče delam drugim delom otočja krivico, ker si jih pač še nisem ogledala, ampak Moskenesøya je ponudila praktično vse od tistega, kar sem od Lofotov pričakovala.
Polarni dan nas je kar malo zdeloval. V navdušenju vsega, kar lahko počneš, enostavno pozabiš na uro. In ker pozabiš na uro, se zgroziš, ko ob 1h zjutraj ugotoviš, da bi bilo mogoče fajn, če vseeno odmižiš kitico ali dve, saj telo ne bo prav dolgo funkcioniralo, če boš ves čas pokonci. Precej varljivo je tudi to, da se najbrž zelo vsem ne-domačinom dogaja podobno in ljudje so okrog tebe ves čas. V času, ko bi bilo smiselno spati, jih je sicer nekoliko manj, ampak ne dovolj, da bi ti dalo misliti v tej smeri.

Prvo jutro v kampu nas je odneslo na zame najboljšo dogodivščino tega dopusta. Kajakiranje po Kirkefjordu na Moskenesøyi. Avto smo pustili v vasici Hamnøya, potem pa se nekaj ur preganjali po fjordu in vasicah, ki so postavljene na njegovem ustju. Priznati moram, da smo na »turo« odšli trije navdušenci in en zajec, vendar se je stanje precej kmalu popravilo in že čez kakšno uro smo vriskali vsi štirje.

Mislim, da tokrat fotografij ni potrebno komentirati. Bilo je noro, zabavno, lepo, aktivno ... Ko smo zaključili, sta po nekaj minutah v avtu trdno spala oba mladinca, midva pa sva bila tudi prijetno utrujena.



zaliv v vasici Reine





tole dodajam samo zato, da si lažje predstavljate, kje smo se preganjali s kajakoma
Hamnøya in Reine ležita rahlo pod polovico slike, Kirkefjord pa se razteza levo od njiju





Komentarji

Priljubljene objave