V deželi Vikingov II

Dan po taki noči si popolnoma vesel, če ne ščije kot za stavo. Večino dneva je po malem rosilo, kar je bilo povsem dovolj za nadaljevanje izpolnjevanja naših načrtov – priti čez zahodni obmorski del Švedske do Fredrikstada (Norveška), še pred tem pa na Švedskem kupiti nekaj hrane in napolniti tank žabca, ker je menda župca na Švedskem cenejša kot na Norveškem … NOT! Oziroma v našem primeru to niti slučajno ni bilo res. Več o samih cenah na poti se imam namen razpisati nekoliko kasneje.
Po treh dnevih poti se ti tuš prikazuje že skoraj kot halucinacija in kljub temu, da na področju Skandinavije velja pravilo, da lahko do 48 ur počivaš kjerkoli*, sva se že doma odločila, da bomo prvo pravo noč na Norveškem preživeli v kampu. Vnaprej nisva doma iskala nobenega kampa, saj se praviloma izkaže, da na tovrstnih poteh tak način nekako ni najboljša varianta – ali se izkaže, da je sosednji kamp boljši, ali je kamp, ki sva si ga zamislila, zaseden, zahteva rezervacije … nekje se vedno skriva nek issue. Prav zato smo šli tudi tokrat po občutku – za nosom čim bližje centru in ko nam je nekaj všeč, gremo pogledat.
Po prav nič kaj dosti iskanja smo pristali tukaj. Priznam, ko sem videla, da gre za kamp golf igrišča, sem najprej pomislila, da bomo za tole noč konkretno odprli denarnico, potem pa sva oba popolnoma presenečena sklenila, da si bomo divje kampiranje privoščili samo občasno. 
Za 250 Nok (26,75€) smo štirje (dva odrasla in dva najstnika) v kampu dobili ves luksuz, ki ti ga kamp lahko nudi – brezplačen topel tuš kadarkoli in kolikor si ga zaželiš v primerno velikih tuš kabinah, kuhinjo s kuhalnikom, hladilnikom in pomivalnim koritom, wi-fi, ravno prav nereguliran način kampiranja, da smo bili popolnoma zadovoljni in sosede, ki so poskrbeli še za nekaj naše zabave.
Kot sva videla kasneje, so nizke cene kampov in komfortna ponudba v skandinavskih krajih nekaj povsem običajnega (praviloma vključno z brezplačno savno, ki pa nam v teh dnevih nekako ni dišala).
V času, ko smo prispeli do kampa, je vreme počasi začelo obračati svojo ploščo na prijaznejšo stran in mi smo si takoj po namestitvi privoščili sprehod do starega dela mesta. Na žalost B je bil muzej kitolovstva odprt le do 16h in smo ga zamudili, še vedno pa smo imeli prijeten sprehod po starem mestu in mestnem obzidju. V mestu je tisti vikend potekal tudi festival, ki je še najbolj spominjal na flower-power sceno … za moje pojme prav prijetno odbito.

O mestu samem lahko napišem, da je fletno in prijetno, da ga vsekakor priporočam, vse ostalo pa je že napisano tu in tam na netu. Dve od povezav dodajam.



*kjerkoli, kjer to ni izrecno prepovedano in je prostor tvojega počitka vsaj 150m oddaljen od najbližje hiše

ja no, morala sem fotknit celo "steno" čokolade ... in ja, tudi poskusila sem jih kar nekaj

utrinek iz starega mesta Fredrikstada

Fredrikstad

tole visi nad muzejem, ki nam ga ni bilo usojeno videti

nekaj bo v genih 😃 ane tetka

sprehod po obzidju

vreme je pokazalo svojo svetlo stran, večerja je mimo, C pa razmigava svoje prste na način, ki boža moja ušesa

en od zabavnih dodatkov sosedov v kampu

nadaljevanje poti po Skandinaviji
p.s.: vse fotke do sedaj so bile posnete izključno s telefonom in bohpomagej - ene niso kaj prida kvalitete, ampak jih rabim za vzdušje 😉 

Komentarji

Priljubljene objave